thumbnail image
KONSTKOMPANIET SÄTTER VERKEN I FOKUS

En ny plats för konst har öppnat i huvudstaden. I ett omgjort garage på Rehnsgatan i Stockholm döljer sig ett showroom där en ny kollektion med konst visas fyra gånger om året. Får vi presentera - Konstkompaniet!

8 min read

Bakom initiativet Konstkompaniet står Jenny Danielsson och Simone Schmid. Båda med fulltecknade CV:n från konstbranschen. Jenny har jobbat på Kenwood House i London och på Angelika Knäpper Gallery i Stockholm. Hon har även frilansat och driver den egna podcasten The Artword, samt utställningsspacet Kl. 9. Simone har också en gedigen bakgrund inom konstbranschen, bland annat som Director på Wetterling Gallery. De senaste åren har hon liksom Jenny, frilansat som konsult med egna projekt för kunder som till exempel Goethe-Institut och Linköpings Kommun. Hon har även ett pågående samarbete kring utställningsserien VERK+ KONST tillsammans med möbelföretaget VERK.  

Jag knackar på den något anonyma garageporten och stiger in ett hemtrevligt showroom där jag direkt blir bjuden på både kaffe och croissanter. Verken från vårkollektionen sitter uppe och förevisar en eklektisk och färgglad mix av textil, fotografi, skulptur och måleri. I vårkollektionen ingår namn som Eric Magassa, Jakob Ojanen och Ulrika Sparre. Alla verk i kollketionen skiljer sig åt i uttryck och teknik men binds ihop som en röd tråd av sammansättningen i lokalen.

Verk av Linda Bergman och Ebba Bohlin i Konstkompaniets showroom. Foto: Alies Torfs.

Hej Konstkompaniet! Ni är en ny aktör på Stockholms konstscen. Vill ni berätta om tillblivelsen till Konstkompaniet? 

Simone: Vi var båda frilans innan pandemin och sågs mycket och pratade om konst, vad vi ville göra och gjorde olika studiebesök. Vi pratade med samlare, institutioner, gallerister och konstnärer om vad som händer just nu och med tiden så urskiljde vi några saker, både på ett personligt plan och i konstvärlden. Vi identifierade att det var många konstnärer som saknade en plats och att det fanns många i allmänheten utanför konstvärlden som var intresserade av konst men som undrade, vart börjar jag? 

Jenny: I och med de insikterna kändes det viktigt att ge konsten som vi arbetar med en fysisk plats, samtidigt som vi skapade en arbetsplats för oss själva. Därför bestämde vi oss för ett showroom. Det bästa med konsten är att få vara nära den och att jobba nära konstnärer och det kan vi göra på den här platsen. 

Simone: Precis. Vi som kommersiell plats vill sänka trösklarna för de som är konstintresserade. Vi vill att folk ska känna sig trygga med att närma sig konstnärer och konsten. Konstkompaniets verksamhet står på tre ben. Det första benet är försäljning av konst, det andra benet är en utbildningsdel med kurser om konstbranschen - om man inte vet någonting om konst så är man inte beredd att ta en risk och investera. Det är som med aktier, det är de som kan det som håller på med det. Den tredje delen är samarbeten och externa projekt som vi båda har jobbat med tidigare. Samarbeten med företag, kommuner, institutioner och privatpersoner. Vi ser en flexibilitet i att jobba på olika fronter och att låta de komplettera och korsbefrukta varandra. 

Jenny: Vi jobbar med professionella konstnärer som idag inte har gallerirepresentation och sätter ihop det som vi kallar för kollektioner med ett urval av 10 till 20 konstnärer med 70 till 100 verk. Vi jobbar inte med hela deras konstnärskap som gallerierna gör utan vi fokuserar på enskilda konstverk. Vår ambition när vi letar konstverk är hög kvalité - rakt igenom. Som det ser ut nu så kommer vi släppa en ny kollektion fyra gånger om året och verken i kollektionerna ligger på mellan 5000 till 80 000 kr.

Simone: Vi har alla verk på plats här i vårt showroom för att vi vill se vilka möten som uppstår mellan verken. Det blir i det fysiska mötet mellan konst & konst och konst & människor som magin uppstår. Kommer du till Konstkompaniet är du först kanske intresserad av ett verk men sen ser du ett annat som du blir inspirerad av. Vi vill ge konstverken en röst. Varje kollektion vi gör får en lookbook och vår tanke är inte att göra lookbooken i ett stylat hem utan i ett riktigt hem. 

Jenny: Ja! Det går alldeles utmärkt att ha ett vanligt hem och sätta upp konst, det är så det är för de flesta, det behöver inte vara så krångligt. 

Simone: Jag tror att många har svårt att visualisera hur ett verk som hänger på ett galleri kommer att se ut hemma. När och hur lever man med konst? Konsten blir ju en integrerad del i vardagen och vi vill förmedla att det kan vara så och att det inte är svårt eller krångligt med konst. 

Verket "Utan titel (mellan rum)" av Jakob Ojanen från lookbooken vår 2022.

Jag är nyfiken på kurserna. Vill ni berätta lite mer om dem?

Jenny: Kurserna är till för dem med en nyfikenhet på konsten, kanske en person som går mycket på museum men som inte riktigt vet hur man går vidare och som vill förstå lite mer. Om jag skulle veta mer skulle jag våga köpa mer. 

Simone: Vårt fokus kommer vara konstvärlden, hur fungerar den, hur hänger den ihop? Om jag är en person som är intresserad av att köpa konst, vad ska jag tänka på och vad behöver jag veta? Vi kommer ha lite olika kurser men den första vi lanserar är Konstmarknaden i Sverige. Den andra kursen är mer praktisk och heter Checklista för konstinköp. Kursen kommer att vara som det låter - en checklista - vad behöver jag veta när jag ska köpa konst. 

Och vad behöver jag veta när jag ska köpa konst?

Simone: Det kan jag ju inte avslöja, ni får gå kursen för att veta! Men det jag kan avslöja är att vi kommer ha svar på alla frågor man inte vågar ställa till en gallerist för att man känner att det där borde jag redan veta. 

Jenny & Simone på Konstkompaniet. Foto: Alies Torfs.

Vad har ni fått för reaktioner på er öppning?

Jenny: Det var oerhört trevligt att ha öppning i dagarna tre i samband med Stockholm Art Week och Markets öppnande här i Stockholm.  

Simone: Ja, vi har fått jättefin feedback, folk gillar konsten och vi har också fått höra från andra professionella inom konstvärlden att det här var det bästa på hela Stockholm Art Week, då blir man glad! Jag tror att man kommer konsten närmare här, det är en avslappnad stämning helt enkelt. 

Har ni några drömprojekt framöver?

Jenny: Det vore väldigt kul att bredda våra geografiska vyer lite, att komma utanför Stockholm och jobba mer i resten av landet. Vi har en ambition att kunna jobba med och på olika platser i större utsträckning.  

Konstkompaniet är inom kort aktuella med sin andra konstkollektion med namn som Thilda Olsson, Mattias Bäcklin, Torbjörn Johansson och Alvaro Campo. Håll utkik på deras hemsida efter släppet. 

Simone är aktuell med en ny utställning VERK+ART för möbelföretaget VERK tillsammans med konstnären Torbjörn Johansson.

Jenny är aktuell med en ny utställning på Klockan 9. Habeo presenterar fyra nya Art hoodies med konstnären Amanda Newall. 

Verket "andra skinnet" av Nina Ödlund Noreskär, från lookbooken vår 2022. Foto:

Konstkompaniet tipsar om utställningar du inte får missa i sommar

Lockar en resa ut i Europa med den samtida konsten i fokus? De prestigefydda La Biennale di Venezia och Documenta i Kassel är igång. Europas ambulerande konstbiennal, Manifesta, intar Pristina från den 22 juli. Berlin Biennalen är i full gång och Riga International Biennial of Contemporary Art startar i 15 juli.  

Vill du hålla dig i Sverige finns en hel del skulpturparker att besöka. Vi på Konstkompaniet gillar dessa! Wanås Konst Skulpturpark i Knislinge, Pilane på Tjörn, Udden skulptur i Hunnebostrand, Ulvhälls Hällar i Strängnäs och sist men inte minst Uppsala slottspark - som i år också presenterar ett omfattande pedagogiskt program för barn och vuxna. 

Andra fina museer och utställningsplatser som bara har öppet under sommaren som vi vill tipsa om är: Alma Löv, Sliperiet Borgvik och Stockholmsgalleristen Magnus Karlsson som har öppnat i Hellvi Källungs på Gotland.  

Avslutningsvis vill också nämna att Bildmuseet i Umeå presenterar en omfattande presentation av den amerikanska konstnären Nancy Holts verk. Hennes utställning Inside/ Outside visas 17 juni 2022 - 12 februari 2023.