thumbnail image
HON TAR LERAN TILLBAKA TILL SAMTIDA KONSTSCENEN

Det var lite över ett år sedan Miriam Vinay blev klar med sina studier på Konstfack i Stockholm. Vi tog tillfället att ställa henne några typiska konstnärsfrågor...

3 min read

Du har riktat in dig på keramik, vad är de främsta utmaningarna att jobba med det?

Jag gillar tanken på att vi har gjort keramik hur länge som helst historiskt och att det är ett medgörligt material som man både kan bygga hus och dreja koppar i. För mig är det ett material med oändliga utmaningar men också möjligheter.

Vilken del av skapandet ger dig mest tillfredsställelse?

Det känns just nu tungt att säga det, efter flera motgångar i verkstan på sistone och en deadline som närmar sig, men jag måste ändå påstå att utmaningar i materialet är det mest tillfredsställande. Jag vill alltid utvecklas tekniskt och utmanar mig själv och materialet hela tiden.

En av Miriams egna favoritskulptur.

Kan du berätta kort hur din arbetsprocess ser ut?

Jag samlar alltid på mig former och idéer från min vardag och Internet. Sen när jag väl sitter vid drejskivan så eftersträvar jag ingen exakt avbild utan låter formen växa fram. Lika med dekoren jag jobbar med nu. Ofta har jag bestämt en blomma att utgå från, de andra kommer till för att lyfta och förstärka den.

Finns det en specifik händelse eller tid i ditt liv då du bestämde dig att det var konstnär du skulle bli?

Jag har alltid jobbat konstnärligt men efter att ha gått klart Bild och Form på gymnasiet utan att hitta det där som kändes som ”jag” tänkte jag att min roll kanske var att stå bakom i kulissen och förmedla konst. 

Jag började läsa Kulturentreprenörskap i Uppsala utan att ha en klar bild vart det skulle leda till. Detta samtidigt som jag faktiskt längtade mer och mer efter att jobba med händerna igen. Efter två år i Uppsala hoppade jag på en en kvällskurs i keramik. Det var ett helt nytt material för mig då men kändes direkt helt rätt. Jag hoppade av i Uppsala, kom in på Leksands folkhögskola och sen efter det vidare till Konstfack.

Miraims arbete har kommit att handla om föremålens förmåga att förflytta betraktaren.

Finns det några konstnärer som inspirerar dig eller som du beundrar?

Jag pratade med några medstudenter på Konstfack om det här, då utifrån behov av referenser till min uppsats. Flera av oss upplever att man hämtar mycket inspiration och får syn på så extremt många konstnärer genom sociala medier och att det kan vara svårt att avgränsa det till en person. 

Jag beundrar Anna Tedestam som är en vän och tidigare klasskamrat. Hon går nu sin master på Craft på Konstfack och jag inspireras verkligen hennes driv och kreativitet och hennes verk där skulpturer och målningar spelar så fint med varandra.

Om du skulle köpa något verk idag, från vem skulle det bli?

Jag är lite besatt av textila verk just nu och hashtaggen #fiberart. Ett verk av Mariana Baertl eller Tammy Kanat skulle vara fantastiskt.

Vad hände efter studierna på Konstfack?

Direkt efter vårutställningen åkte jag ner och visade jag mina verk på en utställning på The Glass Factory i Boda. Annat än det har jag jobbat vidare med leran i verkstaden. Och flyttat tillbaka till Gävle där jag är ifrån.

Jag började med ett tekniskt undersökande av dekoren på urnor skapar idag konst som koppar, speglar mm.



Mer om Miriam och hennes konst hittar ni här.